Skip to main content

Emoties toelaten door er met je zaklamp op te schijnen

Waarom zou je kwetsbare en pijnlijke emoties opzoeken? Wat geweest is is geweest, we moeten door toch? Wegstoppen of ontkennen lijkt zoveel makkelijker. Begrijpelijk en menselijk om ongemak niet vrijwillig op te zoeken als er ook een escape is. Denk aan afleiding in de vorm van 'bezig blijven', verslavingen, jezelf aanpassen of afsluiten, chocolade, stoer doen, etc.
Toch weten we inmiddels dat vermijden en onderdrukken nadelige gevolgen kan hebben, terwijl gezonde emotieverwerking juist voordelen heeft op allerlei vlakken. Best handig om daar bewust(er) meer om te gaan dus.

De kunst van het toelaten
Weten dat het zinvol is is één, maar daadwerkelijk die aandacht aan de binnenkant schenken is een ware levenskunst. Zeker als je nare dingen hebt meegemaakt.
Zodra je daar voor kiest / de tijd rijp is / of het leven je er wel toe ‘dwingt’, kan het uiten van onverwerkte emoties natuurlijk op verschillende manieren. Er is niet één weg naar Rome.

Emotional Freedom Techniques
Het gebruiken van Emotional Freedom Techniques (EFT) is één van die manieren waar ik graag mee werk. Een doeltreffend en praktisch hulpmiddel, omdat het allerlei elementen bevat die op zichzelf al helpend zijn. In combinatie met elkaar zijn ze heel erg effectief gebleken. Ik ga er vanuit dat je al een beetje weet hoe EFT werkt en noem hieronder de 'losse onderdelen'. Daarna ga ik wat verder in op de eerste stap, misschien wel de belangrijkste in het proces.


    • Je roept je emotionele reactie op een herinnering op (een beetje of volledig, binnen jouw grenzen). Want: 'wat je niet vastpakt kun je niet loslaten'. Je maakt daarbij gebruik van je interne observator: wat merk je op? Wat denk je, wat voel je? Wat gebeurt er in je lichaam?

    • Je spreekt hardop uit wat je daarbij NU ervaart, je geeft op die manier erkenning en uiting aan de emoties, gedachten en sensaties die er zijn.

    • Je stelt je lichaam gerust tijdens deze ervaring met de zachte tikjes op je meridiaanpunten. De emotie kan zo ‘doorstromen / afvloeien’.

    • Taal helpt je te relativeren en op een andere manier naar de (voorbije) gebeurtenis te kijken.

    • Rustig en lang uitademen helpt tussendoor bij het ontspannen.

    • Geregeld de aandacht verleggen om je brein op een ander spoor te zetten haalt je uit je patroon.

    • In begeleide sessies biedt de ander je een veilige bedding om je er helemaal te laten zijn met alles wat er op dat moment is. Bovendien hoor je dan je eigen ervaring ook nog eens door een ander uitgesproken worden. Ook dat ‘gehoord worden’, is helpend.

      De interne observator
      Het toelaten van je emoties kan best spannend zijn. Het kan dan helpend zijn om je te realiseren dat je niet die emotie bènt. Evenmin ben je uitsluitend je lichaam of je gedachten. Je hebt ze en je bent je er (soms pijnlijk) bewust van.
      Je bént geen verdriet, je erváárt verdriet (je merkt het op door de brok in je keel). Je bént niet die negatieve gedachte, je merkt het op (je hoort steeds dat zinnetje in je hoofd 'dat je het toch nooit goed kan doen'). 
      Ongeacht de aanleiding of oorzaak, kun je bovenstaande allemaal zelf waarnemen als je je aandacht er op richt. Er is kennelijk 'een waarnemend iets' in ons, dat continue op de achtergrond aanwezig is en opmerkt wat we ervaren (wat we denken en voelen) zonder daar wat van te vinden. Sommige mensen noemen dat het 'ik', anderen het 'ware zelf' of 'het bewust-zijn'. Dat deel is dus vrij van oordeel, hoe liefdevol is dat? Wow! (*).

        Zaklamp
        Vergelijk dat opmerkzame deel, met een interne zaklamp die op de gedachte, het lichamelijke gevoel of de emotie schijnt. Er is constant die zaklamp die de lichtbundel ergens op richt zodat het opmerkbaar wordt. Die zaklamp is helemaal oké, heeft nergens last van, maar IS er gewoon. 
        Wanneer je je regelmatig realiseert dat die zaklamp er óók nog steeds is - onbeschadigd ondanks alles wat er gebeurd is, kan het vanuit dat besef, makkelijker zijn om 'je zaklamp' te richten op het (tijdelijke!) verdriet, de onmacht of andere lastige emoties. 

          Rustgevend besef
          Het duurde bij mij ook even voor het kwartje viel, maar het helpt me wanneer ik me herinner: oh ja, mijn 'ik' is er altijd (en altijd al geweest!) en is de rust zelve, ondanks de hectiek van telkens veranderlijke omstandigheden, gedachten, emoties en fysieke sensaties. Dat is toch fascinerend en Wonderlijk?
          Tijdens sessies met anderen gebruik ik deze gedachtegang ook geregeld. Soms maar kort door even te benoemen dat je méér bent dan het rot-gevoel van dat moment, namelijk óók degene die de emotie opmerkt. "Oh ja!..." (ergens wéten we dat ook wel). Dat geeft soms al een zucht van verlichting.

          Zo 'eenvoudig' is het
          Als de emotie eenmaal aan staat, rest 'alleen nog maar' het doorvoelen ervan. Je blijft er bij (met je zaklamp 😉) om op te merken wat er van binnen verandert. Precies het tegenovergestelde dus van de neiging om er van weg te gaan of het weg te willen hebben. Mijn ervaring is dat dat al tikkend net wat makkelijker kan gaan. Je zult merken dat een emotie als een golf(je) opkomt en ook weer afneemt. Vaak sneller dan je dacht, juíst omdat je je er niet meer tegen verzet.
          Misschien geeft het je ook een inzicht en zet het aan tot actie. Emoties zijn er immers niet voor niets. Wat heeft het je te vertellen?

          Zelf leren of hulp nodig?
          Misschien is de meest uitdagende stap nog wel het stil gaan staan. Het aandacht schenken aan. Een dag is zo weer voorbij. Wat mij helpt is om op gezette tijden bewust te kiezen voor aandacht naar binnen. Dat lukt me niet elke dag, maar ik herken inmiddels wel de signalen die ik echt niet (meer) wil negeren. 
          Wil je onderzoeken of jij ook gemak kunt hebben van Emotional Freedom Techniques bij het toelaten, erkennen en verwerken van emoties? Er zijn meerdere manieren om het onder de knie te krijgen, zoals via de online cursus met video’s waarin ik het je uitgebreid uitleg en voor doe. Of, als je zelf met andere mensen werkt, via de live cursus voor professionals. Vanzelfsprekend kun je en hoef je echt niet alles alleen te doen. Dus vraag om hulp als je daar behoefte aan hebt. Als stok achter de deur of juist voor de verdieping die je alleen niet voor elkaar krijgt. Een (vrijblijvende kennismakings-) afspraak is zo gemaakt. Twee zaklampen zien meer dan één 💜💜



          (*) "Vrij van oordeel? Mijn 'ik' vindt er van alles van en dat is meestal niet zo positief" hoor ik wel eens als reactie op mijn bewering dat je interne observator neutraal of zelfs liefdevol is.
          Toelichting: als je er wat van vindt, is er opnieuw dat opmerkzame deel dat zich er blijkbaar bewust van is, dàt je er wat van vindt. Een interne mening is ook slechts een gedachte die opgemerkt kan worden.
          Is dit te volgen?