Skip to main content

EFT: dat is toch je emoties weg-tikken?


Dát zou lekker makkelijk zijn:

  • Boosheid wegkloppen, dan is situatie opgelost. Handig als je een hekel hebt aan ruzie.
  • Irritatie wegkloppen en hup we gaan weer vrolijk verder. Handig als je je irritatie niet durft te uiten.
  • Onrust en stress in je hoofd wegtikken om zo nog wat langer door te kunnen werken. Handig als je grenzen stellen lastig vindt.
  • Verdriet gauw even wegtikken. Handig, als je hebt geleerd om 'flink' te zijn.

Misverstand: EFT is emoties 'wegtikken'
Het is heel begrijpelijk dat we ons het liefst verzetten tegen sommige emoties. Dat is een normale, natuurlijke neiging. Dat is alleen niet zo effectief op de lange termijn.
EFT draagt niet bij aan het onderdrukken van emoties, al weet ik dat het soms wel zo wordt ingezet. Niet als je bij mij in de praktijk komt. Emoties heb je namelijk niet voor niets, het zijn richtingaanwijzers en ze willen je iets zeggen. Sommige emoties helpen je om je balans te herstellen, andere laten je zien dat je gedachten en overtuigingen misschien niet meer helemaal kloppen. Door emoties onder de loep te nemen met EFT, kom je dichter bij jezelf. Andersom kan trouwens ook: je overtuigingen onder de loep nemen en ontdekken welke emotionele lading daar nog op zit.

Voorbeelden: boosheid en verdriet

Boosheid
Als je boosheid alleen maar weg zou willen kloppen, zou je daarmee zeggen dat je niet boos mag zijn. Terwijl er juist een enorme kracht in boosheid schuilt. Mits je die op een effectieve manier inzet. Wanneer je boosheid opkropt, kan het je schaden. Tijdens een EFT sessie ontdek je de boodschap achter de boosheid. Door het te doorvoelen, laat het los.

Verdriet
Huilen van verdriet helpt herstellen, dat is functioneel (zie het maar als smeltwater). In verdriet blijven 'hangen' kan je echter belemmeren. Als tijdens een EFT sessie verdriet naar boven komt, denk ik: Fijn, laat het er maar uitkomen. "Het is oké, ik mag verdriet hebben", laat ik de cliënt herhalen. En ook: "...laat het maar door je lichaam gaan, het drama is niet meer nu". Ook hier geldt: door het toe te staan, verdampt het.

Tegenstrijdig effect
Tijdens een EFT sessie mogen al die gevoelens er dus juíst zijn. Het tegenstrijdige is dat ze uitdoven als ze eenmaal zijn doorvoeld en doorleefd (zonder onnodig lang stil te staan bij het verhaal/het drama). Het laat los door het verzet op te geven en je over te geven aan.
EFT helpt bij dit proces. Je emoties worden op een veilige manier getriggerd in het NU, bewust waargenomen in je lichaam en dàn merk je dat ze in kracht afnemen. Het lijkt misschien alsof je iets wegklopt, maar eigenlijk sta je jezelf toe om ze te ervaren, je geeft het vooral ruimte. Je helpt je lichaam om dit op een veilige manier te doorvoelen / verwerken. 

Emotionele volwassenheid
Emotionele volwassenheid noem ik dat ook wel. Veel emotionele reacties van NU, zijn eigenlijk oude, onverwerkte emoties uit het (verre) verleden. Die kunnen je nu in de weg zitten op allerlei manieren. Gelukkig is het nooit te laat om die - wanneer de tijd rijp is - alsnog te verwerken in het NU. Daar ga je in je toekomst gemak van hebben. Dat is persoonlijke groei.

Frisse blik
De trigger van NU zal na de sessie(s), een andere, mildere respons geven. Er ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en andere keuzes. Je overtuigingen veranderen dus óók mee als emoties zijn doorleefd. Gevolg: je reageert anders - prettiger dan voorheen.

Liefdevolle acceptatie
EFT is dus iets heel anders dan de emotie weg willen hebben. Het is verantwoordelijkheid nemen voor je eigen binnenwereld vanuit liefdevolle, onvoorwaardelijke acceptatie van wat er NU in je leeft. 

Lees ook: het verloop van een sessie