Hoeveel consulten heb ik nodig?
Dat is in zijn algemeenheid lastig te zeggen. In de regel werkt het sneller dan praten en pillen, zeg ik altijd. En je voelt zelf meteen het effect al tijdens de sessie. Hoe zich dat vertaalt naar 'het gewone leven tussen de sessies door', laat zich niet altijd voorspellen.
Laat je verrassen, zeg ik daaarom altijd.
Vervolgtrajecten spreken we in onderling overleg af en ik kan daarbij vanuit mijn ervaring wel een advies geven na de eerste sessie. Tegelijkertijd laat het zich ook niet altijd voorspellen. Ook ik word nog geregeld verrast door het effect van EFT. Dat maakt het telkens weer een avontuur!
Onderstaande vragen geef ik vaak ter overweging mee als het gaat om verwachtingen bij vervolgtrajecten:
- Ben je bereid om eventuele onderliggende oorzaken aan te pakken?
Soms is het nodig om wat verder te kijken dan die oppervlakkige uitingen van de hulpvraag. Soms lijkt een issue heel eenvoudig, maar blijkt het het topje van de ijsberg te zijn van een groter thema (gelukkig komt het ook voor dat iets heel groot lijkt en het in korte tijd oplost.)
- Ben je bereid om ook tussen de sessies door zelf aan de oplossing van je klacht te werken?
Vergelijk het met fysiotherapie: dat werkt ook beter als je thuis de voorgestelden oefeningen doet.
- Wat is je (eind)doel?
Wil je alleen je probleem oplossen zodat je weer 'normaal' kunt functioneren, of wil je graag jezelf verder ontwikkelen zodat je meer veerkracht hebt?
Vergelijk het opnieuw met een fysieke blessure waarvoor je naar de fysiotherapeut gaat. Wil je alleen vlotgetrokken worden (van de pijn af), of krijg je de smaak te pakken en blijf je je lichaam regelmatig trainen zodat je ook preventief bezig bent en goed voor je lijf zorgt?
- De belangrijkste: ben je bereid om het avontuur met jezelf aan te gaan?
Kun je er mee leven dat je de uitkomst niet zeker weet? Ben je bereid om op een nieuwe manier naar jezelf en je probleem te kijken en je te laten verrassen? Ben je bereid om ontdekkingstocht te gaan?