Ja, EFT en EMDR lijken wel wat op elkaar. Vooropgesteld: ik ben geen EMDR specialist, maar ik weet er wel wat van.
EMDR wordt veel ingezet bij trauma- en angstbehandeling en werkt met snelle oogbewegingen, piepjes of aanrakingen. EMDR wordt toegepast door een psycholoog.
Zonder iets ten nadele van EMDR te zeggen - EMDR is beslist effectief - noem ik graag een aantal kenmerken van EFT die ik als een voordeel beschouw.
1) Je kunt EFT tot op zekere hoogte toepassen bij jezelf
(fijn om zelf grip te hebben op je stress en emoties)
Je behandelt bij voorkeur niet je eigen grootste trauma's; dáár heb je professionele (EFT)-hulp bij nodig. Maar tussen de sessies door kun je je gevoelens van stress en belemmerende emoties zelf reguleren met EFT. Ook kleinere issues los je zelf op. Zodra je vaardig bent in het zelf toepassen, heb je daar je leven lang wat aan.
2) EFT is mild
(geen onnodige confrontatie / kans op hertraumatisering is klein)
Om een trauma te behandelen met EFT of EMDR is het nodig dat je je nare herinnering weer opzoekt. Bij de behandeling van angsten zoek je ook het gevoel van angst op. Je kunt met EFT goed 'spelen' met de mate waarin je zo'n herinnering herbeleeft of de angst activeert. Je hoeft niet meteen weer IN de innerlijke film te stappen of direct de confrontatie aan te gaan.
Met de juiste begeleiding kun je er eerst wat omheen werken. Wanneer je je veilig genoeg voelt om een stap verder te gaan, kun je de herinnering wat dichterbij halen of de trigger van je angst meer toelaten. Je hoeft niet over je grens te gaan. De kans op hertraumatisering is klein.
3) EFT werkt met alle zintuigen
(grondig)
Niet iedereen denkt in beelden. Soms is een geur, houding of geluid de trigger. Het is effectief om alle aspecten van de herinnering mee te nemen. Dat doe je tijdens een EFT-sessie.
4) EFT is speels
(therapie hoeft niet alleen maar zwaar te zijn)
Door de afwisseling tussen trauma, leuke herinneringen en neutrale of juist grappige vragen tussendoor, krijgt de sessie een speels en luchtig karakter.