Wat was nou eigelijk je bedoeling?
In mijn praktijk hoor ik het zo vaak: had ik het maar anders gedaan, wat stom dat ik dat zo heb gezegd, kon ik het maar over doen. Varianten op het thema 'schuldig voelen'. Schuldgevoel naar anderen, schuldgevoel naar jezelf... een gevoel van te kort schieten. Soms zelfs al vóór er iets is gebeurd. Bang zijn om het 'fout' te doen en je daarna schuldig te voelen.
Schuldgevoel is een naar gevoel dat ontzettend kan blijven knagen (zeg ik ook uit eigen ervaring). Niet echt bevorderlijk voor rust in je hoofd.
Wat kan helpen zijn de volgende vragen:
1. Was het mijn bedoeling om dit effect te sorteren?
2. Was ik me er vooraf van bewust (met de kennis van dat moment) dat het zo zou gaan?
Alleen als je antwoorden ja zijn, heb je schuld, dan was het jouw verantwoordelijkheid. Een bankovervaller die willens en wetens een misdaad voorbereid; díe is schuldig.
Als je antwoorden 'nee' luiden (wat veel waarschijnlijker is), kun je je hooguit schuldig voelen, maar dat ben je niet! Je intentie is 10 keer belangrijker dan dat wat je deed!
Wat mij lang geleden erg heeft geholpen is de volgende spreuk:
Fout gegaan is nog niet fout gedaan!
Waarschijnlijk is de uitkomst van je gedrag niet wat je voor ogen had, en betreur je dat. Dát kan heel reëel zijn: dat het je oprecht spijt dat het zo is gelopen en dat je je daar verdrietig, boos of onmachtig om voelt. Maar dan ben je niet schuldig.
Sterker... geregeld blijkt dat iets dat aanvankelijk fout ging, soms toch ook mooie keerzijden heeft. Dus zeg het maar: wat is er dan 'fout' en waar blijft je schuldgevoel dan?
Met EFT kun je ook met gevoelens van schuld aan de slag:
Terwijl je tikt, zeg je bijvoorbeeld:
"Ik vóel me schuldig, maar ik bén het niet"
"Ik vóel me schuldig, maar eigenlijk voel me vooral verdrietig/boos/iets anders"
"Ik voel me schuldig, maar het is tijd om dat los te laten"
Natuurlijk is het wenselijk om dergelijke zinnen aan te passen aan je eigen specifieke situatie. Benoem ook waaraan je op dat moment merkt dat je je schuldig voelt. Door je gevoel, je ervaring te erkennen en te relativeren, komt er ruimte voor een meer realistische, meer milde kijk op dat wat er is gebeurd. Dat geeft rust in je hoofd en hart. En misschien een waardevol inzicht voor een volgende keer.
In begeleide sessies zouden we samen dieper ingaan op het ontstaan van jouw specifieke schuldgevoel. We zouden kijken naar patronen om daar de angel eruit te halen. Maar ook zelf kun je hier met bovenstaande tip al heel wat in doen.
Ik wens je veel mildheid toe!