Skip to main content

Ongecategoriseerd

Fixen of groeien?

Fixen of groeien?

Onlangs hoorde ik tijdens een opleidingsdag Nieuwe Psychologie over 4 manieren waarop je een probleem kunt aanvliegen. Op zichzelf geen nieuws, maar oh zo verhelderend om het eens onder elkaar te zien staan. Ik deel het graag met je en geef ook voorbeelden ter illustratie. Mij heeft het al een aantal keren op een heel praktische manier geholpen in mijn dagelijks leven.

1. Wie is de schuldige?

Er is een probleem en dus is iets of iemand schuldig. Deze beperkte zienswijze brengt meestal weinig anders dan gedoe: welles - nietes, die ander moet wat doen om het weer goed te maken, "ik heb ook altijd pech", dat soort drama. 

 

2. Hoe los ik dit zo snel mogelijk op?
Met andere woorden: hoe kan ik dit zo snel mogelijk fixen? Vaak een pragmatsiche insteek, gericht op het veranderen van de situatie. Er is ongemak en dat wil je zo snel mogelijk uit de weg hebben.

3. Wat vraagt dit van mij, wie wil ik idealiter zijn in deze omstandigheden / situatie?
Dit gaat al wat dieper, voel je? Hier heb je niet altijd direct een antwoord op, want het vraagt wat meer bezinning. Welke eigenschappen van mijzelf kan ik aanspreken? Welke keuzes en richtingen zijn er voor mij? Hoe verhoud ik me tot de situatie?

4. Wat wil hier gebeuren, welke kansen liggen hier?
Dit vraagt nog verder uitzoomen en beschouwen... Welke kansen liggen hier voor groei? Wat valt er te leren? Mogelijk kun je het in een breder perspectief plaatsen. "Wat zou De Liefde doen", is ook zo'n vraag die hier bij past.


Voorbeeld 1

Een alleenstaande vader worstelt met de vraag over het wel of geen geld vragen aan zijn jong-volwassen kinderen voor een gezamenlijke activiteit. Hij vindt het heel redelijk dat de kinderen meebetalen, maar vindt het ook lastig om daar stelling in te nemen. Hij baalt dat de kinderen er vanuit lijken te gaan dat hij alles betaalt. 
Hij is bang om door de kinderen bekritiseerd te worden als krenterig. Misschien gaan ze dan niet meer mee. Maar hij wil ook niet dat ze alleen meegaan omdat hij betaalt. Hij verheugt zich op het uitje en wil het niet verpesten. 

Manier 1
Een schuldige aanwijzen. Hij geeft de schuld aan zijn ex. Logisch dat de kinderen niet uit zichzelf meebetalen. Hun moeder heeft ze veel te veel verwend en nu zit hij met deze situatie.

Manier 2
Fixen. Hij kiest voor de lieve vrede, slikt zijn irritatie in en vraagt geen bijdrage van de kinderen. Probleem opgelost. 

Manier 3
Wat vraagt dit van hem? Wie verkiest hij te zijn in deze kwestie? Welke waarde zit er onder zijn wens dat ze mee betalen? Dat vraagt om zelfreflectie. Als hij er wat langer bij stilstaat weet hij precies waarom dit voor hem belangrijk is en dat heeft in de eerste plaats niet direct met geld te maken. En vervolgens vraagt het om moed. Moed om voorbij te gaan aan zijn angst voor kritiek en afwijzing. Dit vraagt om kwetsbaarheid en eerlijkheid.

Manier 4
Wat wil hier gebeuren? Hier wil misschien een open gesprek plaatsvinden over zijn wens samen iets te ondernemen vanuit een wederzijds verlangen. Hoe staan de kinderen hier eigenlijk in? 
Mogelijk kunnen ze daarna nog spreken over waarden en normen als het gaat om het gezamenlijk dragen van de kosten voor zo'n activiteit. Door eerst op die andere laag te verblijven, biedt het kans op meer verbinding en op wederzijds begrip. 


Voorbeeld 2:

Een client heeft veel angst- en paniekaanvallen. Zowel overdag als 's nachts heeft het haar in de greep. Ze kan nauwelijks normaal functioneren.

Manier 1
Wie is de schuldige? Het ligt aan wat haar is overkomen. Een nare gebeurtenis op het werk breekt haar op, ze is overbelast. Door in het verhaal te blijven hangen blijft ze een slachtoffer van wat haar is overkomen. Haar collega is hier de schuldige.

Manier 2
Hoe fix ik dit? Denk aan uitsluitend snelle symptoombestrijding in de vorm van bijvoorbeeld kalmerende medicatie. Of: van alles tegelijk DOEN om er vanaf te komen of er grip op te krijgen kan ook zo'n (begrijpelijke) valkuil zijn.
Op die manier kun je EFT ook inzetten om de angst in het moment te reguleren. Op de lange termijn zal het niet altijd voldoende zijn - je wilt je meestal ook op de oorsprong richten.

Manier 3
Wat vraagt dit? Misschien vraagt het wel geduld, compassie en moed om de angst toe te laten in plaats van er van weg te willen gaan. Zodat je ontdekt dat je het wél aankan, de angst vanzelf weer afzakt en je dus écht niet doodgaat van de paniek. Misschien vraagt het de moed om hier hulp bij te vragen. Juíst op deze laag is EFT erg helpend omdat je je lichaam geruststelt terwijl het de angst aan het verdragen is.

Manier 4
Wat wil hier gebeuren? Misschien wil hier een diepe verwerking plaatsvinden van dat wat er is gebeurd op het werk. Misschien valt er te ontdekken welke les er verborgen zat in deze ervaring. Misschien mag deze persoon leren voor zichzelf op te komen, of grenzen te stellen. Of dat het oké is om kwetsbaar te zijn. Of om de eigen onschuld in een situatie te her-claimen. Of de pijnlijke waarheid te zien van het eigen aandeel in de situatie. Het kan van alles zijn. Ook hier kan EFT je helpen. Bijvoorbeeld om de emotionele lading van de (gerelateerde) gebeurtenis(sen) af te halen en/of patronen te doorbreken - als de heftige emotie er wat af is, ontstaat er vaak vanzelf meer ruimte voor nieuwe inzichten. 

 

Diepgang is vaker mogelijk dan je denkt!
Niet elke situatie leent zich voor de diepgang van manier 3 en 4 (denk aan een slagaderlijke bloeding - dan is manier 2 uiterst effectief!). Maar het kan wel bij meer situaties dan je denkt. Zelfs bij een fikse verkoudheid kun je je afvragen wie je wilt zijn in relatie tot de situatie - los van het klagen over je lekneus en het fixen met zakdoeken. Verkies je de doorzetter te zijn met wat paracetamol of verkies je toe te geven aan je vermoeide lichaam en pak je rust? Hier is geen goed of fout... voor beide is wat te zeggen. Het feit dat je de vraag stelt opent de weg naar meer dan één optie. Je brein kan een vraag namelijk niet negeren. Wat je ook verkiest, het zal een meer bewuste keuze zijn en dat is al winst. 

Niet overdrijven
Het kan vermoeiend en lachwekkend zijn om je bij alles steeds af te vragen wie je wilt zijn en wat er wil gebeuren. Een kwestie van doseren dus en weten wanneer het zin heeft. 
Bijvoorbeeld als je vastloopt in een terugkerend vraagstuk. Of als een thema vaker dan gemiddeld terugkomt in je gedachten. Of als je weet wat je valkuil is. 
Stilstaan bij je emotionele, fysieke reactie kan dan sowieso zinvol zijn en of je nu een vraag uit categorie 2, 3 of 4 stelt... EFT kan je een stapje verder helpen. Ik zal in begeleide sessies altijd kijken of we een beweging kunnen maken naar manier 3 en 4. Omdat dat nét wat andere resultaten geeft.  

Lees meer …Fixen of groeien?

Jubileum workshop

Jubileumworkshops stress loslaten met EFT

Omdat Praktijk EFT-Aalten 10 jaar bestaat geef ik een aantal gratis workshops! Doe je mee? Op een avond samen met anderen de EFT techniek (opnieuw) doornemen en om er daarna praktisch mee aan de slag te gaan? Stel je vragen en ontdek dat je meer invloed hebt op je stress en emoties dan je denkt. Je zult het effect meteen merken.

Vanzelfsprekend behandelen we geen zware trauma's, we houden het bij alledaagse zaken die iedereen wel kent. Stress over een auto die stuk ging, emotie over een apje dat je kreeg of juist niet kreeg, je irritatie naar de kinderen terwijl je weet dat dat soms onredelijk is, vakantie-stress, dat soort dingen.  

Data
6 juni online (19:00 uur) of 8 juni in Aalten (19:00)
Deze workshop is geschikt als je EFT al (een beetje) kent. Is het helemaal nieuw? Overweeg dan de online cursus! Je leert het zo!  

Aanmelden

Let op! Is de cursus vol (dan staat er bij het boeken 'geen beschikbaarheid'), stuur me dan een mailtje. Ik plan bij voldoende belangstelling een extra avond. info@eft-aalten.nl

Lees meer …Jubileum workshop

Hoogtevrees

Hoe pak je een probleem aan met EFT?

Hieronder volgen een aantal aanwijzingen voor hoe je zelf EFT toepast. Als voorbeeld neem ik EFT voor het oplossen van hoogtevrees. Je krijgt geen pasklaar script, maar handreikingen voor je eigen sessie op maat.

  • Wat triggert je precies?

    Krijg helder welk aspect van hoogte je angstreactie aanzet. Heb je het op een keukentrapje, op een toren of alleen in de bergen? Is het het zien van de diepte?  Of het voelen dat de bergweg schuin omhoog gaat? Heb je het alleen als je bij een rand van een afgrond in de buurt komt of ook als je daar verder vanaf bent? Heb je het alleen wandelend of ook in de auto? Maakt het nog wat uit of je alleen bent of met iemand samen? Kortom: wát triggert het? Je wilt zo specifiek mogelijk zijn als je met EFT aan de slag gaat. Stel je levendig voor dat je in een voor jou uitdagende situatie terecht komt en pas EFT toe op de reactie die je daar NU bij voorbaat al bij hebt.

  • Welke ervaringen heb je op dit gebied?
    Herinner je concrete gebeurtenissen waarbij je hoogtevrees hebt ervaren (bij voorkeur ook de eerste en de ergste keer). Stap weer in die momenten alsof het nu is en zet je reactie aan door je helemaal in te leven. Let vervolgens op wat er NU in jou gebeurt.
    Het kunnen ook herinneringen zijn aan het zien of horen van andere mensen die hoogtevrees hadden, of het zien van een film of foto. Mogelijk heeft dat indruk gemaakt. Denk breed!  
    Pas EFT toe tot je neutraal reageert.

  • Wat is hier zo erg aan?

    Vraag jezelf af: wat is er eigenlijk erg aan hoogte? Je hoofd zal zeggen 'niets', maar toch voel je angst. Dus beantwoord de vraag toch en herhaal de vraag telkens weer nadat je een innerlijk antoord hebt gekregen. Bijvoorbeeld: Wat is er erg aan hoogte? Ik ben bang om van de berghelling te vallen. En wat is daar dan erg aan? De een zal zeggen... ik ben bang om pijn te lijden, bij een ander roept dat een associatie van totale eenzaamheid op en een derde is bang om dood te gaan. En wat is dáár dan erg aan? Met deze doorvraag-techniek kom je bij de essentie van je thema.
    Op deze extra informatie kun je ook EFT toepassen: 'Ik voel en erken mijn angst om (.....) en ik merk dat NU aan (.....) en dat laat ik los' 

Als je dit toepast merk je het dus al op meerdere manieren kunt aanvliegen. Doe dat ook. Grondigheid brengt je verder en geeft een duurzamer resultaat. 
Dit voorbeeld betreft hoogtevrees maar de principes die hierboven staan kun je op elk thema toepassen!

Bonustip:
Zoek beeld (of geluid-)materiaal op dat je helpt om je reactie aan te zetten. Terwijl je kijkt of luistert pas je EFT toe. 

Deze tekst is ook opgenomen in de cursus Grip op stress en emoties waarin je uitgebreid leert hoe je EFT kunt toepassen bij jezelf.

Online cursus Grip op stress en emoties

Lees meer …Hoogtevrees

Hoogtevrees (2)

Hoe pak je een probleem aan met EFT?

Hieronder volgen een aantal aanwijzingen voor hoe je zelf EFT toepast. Als voorbeeld neem ik EFT voor het oplossen van hoogtevrees. Je krijgt geen pasklaar script, maar handreikingen voor je eigen sessie op maat.

  • Wat triggert je precies?

    Krijg helder welk aspect van hoogte je angstreactie aanzet. Heb je het op een keukentrapje, op een toren of alleen in de bergen? Is het het zien van de diepte?  Of het voelen dat de bergweg schuin omhoog gaat? Heb je het alleen als je bij een rand van een afgrond in de buurt komt of ook als je daar verder vanaf bent? Heb je het alleen wandelend of ook in de auto? Maakt het nog wat uit of je alleen bent of met iemand samen? Kortom: wát triggert het? Je wilt zo specifiek mogelijk zijn als je met EFT aan de slag gaat. Stel je levendig voor dat je in een voor jou uitdagende situatie terecht komt en pas EFT toe op de reactie die je daar NU bij voorbaat al bij hebt.

     

  • Welke ervaringen heb je op dit gebied?
    Herinner je concrete gebeurtenissen waarbij je hoogtevrees hebt ervaren (bij voorkeur ook de eerste en de ergste keer). Stap weer in die momenten alsof het nu is en zet je reactie aan door je helemaal in te leven. Let vervolgens op wat er NU in jou gebeurt.
    Het kunnen ook herinneringen zijn aan het zien of horen van andere mensen die hoogtevrees hadden, of het zien van een film of foto. Mogelijk heeft dat indruk gemaakt. Denk breed!  
    Pas EFT toe tot je neutraal reageert.

  • Wat is hier zo erg aan?

    Vraag jezelf af: wat is er eigenlijk erg aan hoogte? Je hoofd zal zeggen 'niets', maar toch voel je angst. Dus beantwoord de vraag toch en herhaal de vraag telkens weer nadat je een innerlijk antoord hebt gekregen. Bijvoorbeeld: Wat is er erg aan hoogte? Ik ben bang om van de berghelling te vallen. En wat is daar dan erg aan? De een zal zeggen... ik ben bang om pijn te lijden, bij een ander roept dat een associatie van totale eenzaamheid op en een derde is bang om dood te gaan. En wat is dáár dan erg aan? Met deze doorvraag-techniek kom je bij de essentie van je thema.
    Op deze extra informatie kun je ook EFT toepassen: 'Ik voel en erken mijn angst om (.....) en ik merk dat NU aan (.....) en dat laat ik los' 

Als je dit toepast merk je het dus al op meerdere manieren kunt aanvliegen. Doe dat ook. Grondigheid brengt je verder en geeft een duurzamer resultaat. 
Dit voorbeeld betreft hoogtevrees maar de principes die hierboven staan kun je op elk thema toepassen!

Bonustip:
Zoek beeld (of geluid-)materiaal op dat je helpt om je reactie aan te zetten. Terwijl je kijkt of luistert pas je EFT toe. 

Deze tekst is ook opgenomen in de cursus Grip op stress en emoties waarin je uitgebreid leert hoe je EFT kunt toepassen bij jezelf.

Lees meer …Hoogtevrees (2)

doe ik het wel goed

Doe ik het wel goed?


Er zijn optimale manieren van EFT toepassen en ook minder effectieve. Maar niets doen is zeker de minst effectieve variant ;-)
Vergelijk het met auto rijden. Nadat je je rijbewijs hebt gehaald begint het pas echt. Je hebt ervaring nodig. In het begin denk je nog veel na, maar na een tijdje gaat het vanzelf en ontwikkel je je eigen rijstijl. Niet meer rijden? Dat beperkt je in je manier van reizen. 

En zoals dat gaat met vergelijkingen: ze gaan nooit 100% op. In dit geval is het maar goed dat EFT-en niet zoveel brandstof kost en juist góed is voor je (innerlijke) milieu. 

Een paar tips die je (weer) op weg helpen:

- Tik een paar keer voor de spiegel zonder ergens aan te werken. Zo leren je vingers de weg kennen en wordt dat een automatisme. Dat scheelt alweer wat denkwerk. Bovendoen: 'alleen maar tikken' is ontspannend, dus dat is mooi meegenomen.

- Tik ook eens bewust op verkeerde plekken. Misschien kun je het verschil wel voelen met de kloppunten. De specifieke EFT punten zijn er niet voor niets, sommige mensen voelen dat verschil.

- Klop eerst een paar rondjes met een tekst zoals: "Ookal weet ik niet zeker of ik het goed doe en ookal voel ik mijn onzekerheid en twijfel, het is zoals het is. Ik ben oké en ik ga er toch voor" . Het hoeft niet perfect, zie het als een oefening. Gebruik gerust je eigen woorden.

- Vergelijk het niet met een begeleide sessie. Je kunt zelf een heleboel, maar niet alles. Ik ook niet bij mijzelf. Leg de lat dus niet te hoog. 

- Besef: je kunt het niet verprutsen, dat is vaak ook een geruststellende gedachte. 

- En de laatste tip: begin met een klein voorval, een concreet moment waarbij je nog de emotie of stress voelt. Hoe specifieker hoe beter!


Wil je weer even alle stappen doorlopen? Doe dan de cursus (weer). Als je eenmaal een account hebt, kun je altijd weer even inloggen en de lessen terugzien. Heb je ooit een pakket met vijf consulten gehad? Dan kun je de cursus doen met fikse korting. Stuur me dan even een berichtje.

Succes! 

Basis cursus EFT

Lees meer …doe ik het wel goed